Zpráva o exkurzi  iQLANDIA

Ve středu 9. listopadu 2022 jsme vyrazili společně, sdíleným autobusem se ZŠ a MŠ Nechanice do iQLANDIE, o.p.s. v Liberci, kdy akce byla pojata jako interaktivní přírodovědný projektový den.

Po příjezdu jsme se seznámili s vnějšími exponáty, např. mechanismem, který na principu páky umožní i dítěti zvednout vystavený osobní automobil, což si každý rád vyzkoušel. Společně jsme pak navštívili vnitřní expozice iQLANDIE, kde si žáci mohli vybrat obor, jaký je zajímal. Starší děti zaujaly expozice o vodním světě, matematiUM, přírodní živly, lidské smysly či GEOlab.

Naše třída potom navštívila více než hodinový program „Živák – Sluneční soustavou“, kde jsme mohli ve speciální místnosti shlédnout vše o Sluneční soustavě, Slunci, Zemi, galaxiích, pohybu Slunce a Země po obloze a dále pak jsme se dotkli témat jako tvorba planet, rotace Země, délka dne, vliv Měsíce na zemskou rotaci, oběh Země kolem Slunce, délka roku, zemská osa, přísluní a odsluní, výstřednost oběžné dráhy, rovnodennost a slunovrat, polární den a noc.

Dětem se exkurze líbila, všichni si odnesli mnoho nových, přírodovědných poznatků, které uplatní při dalším vzdělávání.

Za vyučující J. Mihula a Z. Tylšová    

Škola online Kontakt Školní pošta Jídelna Knihovna